Onderwijs: Leren op school en werkgeheugen
Leerproblemen en in het verlengde daarvan onvoldoende prestaties op school kunnen het gevolg zijn van een verminderd werkgeheugen. Een verminderd werkgeheugen kan dus oorzaak zijn van onvoldoende cijfers op school. Leerlingen met een verminderd werkgeheugen kunnen moeilijker informatie onthouden, kunnen zich slechter concentreren en hebben vaak moeite met plannen en organiseren. Uiteindelijk zijn de leerproblemen dus het gevolg van een verminderd werkgeheugen. Ongeveer 40% van de verschillen in rekenkundig vermogen van kinderen op school wordt verklaard door werkgeheugencapaciteit (Nynäshamm).
Naast het feit dat er betere schoolprestaties verkregen worden door een goed functionerend werkgeheugen is het werkgeheugen ook een goede voorspeller van schoolprestaties (St-Clair,Thompson & Gathercole, 2006). Het bleek zelfs een betere voorspeller van schoolprestaties te zijn dan het IQ. Een zwak werkgeheugen komt vooral voor bij: AD(H)D, ASS, dyslexie en NAH. Op school is het belangrijk dat je je aandacht zelf kan sturen, ook als het saai is in de klas of als de leerstof saai is. Je bent gewend dat je aandacht getrokken wordt door externe prikkels, zoals flitsende games en nieuwe informatie op je mobiel. Maar op school hangen hoge prestaties nou juist samen met het zelf kunnen richten van je aandacht, vooral als het saai is. Daarom is het belangrijk dat je leert je aandacht onder controle te hebben.
Je moet dan dus je werkgeheugen trainen. Dit is het geheugen dat je nodig hebt om goed op te letten in de klas en instructies van je leraar te onthouden en ermee aan de slag te gaan. Als je zit te dagdromen of aan iets anders zit te denken, gaat de informatie van de leraar langs je heen en mis je belangrijke aanwijzingen hoe je de leerstof moet aanpakken. Daarom is het belangrijk om je werkgeheugen te trainen. Kan dat? Ja dat kan. Dat is wetenschappelijk aangetoond met onderzoek.Ook bij leerlingen met gediagnosticeerde concentratieproblemen, zoals AD(H)D leidt deze training tot betere resultaten.
Het werkgeheugen gebruik je
- meestal om te onthouden wat je als eerstvolgende moeten doen
- om instructies te kunnen onthouden
- vooral bij rekenen en begrijpend lezen
- wanneer je een probleem moet oplossen
Uit onderzoek blijkt dat
- Kinderen met ADHD vaak minder scoren op werkgeheugentests dan andere kinderen.
- Kinderen met minder werkgeheugencapaciteit sneller afgeleid zijn.
- Det werkgeheugencapaciteit sterk varieert: een deel van de 10-jarigen presteert op het gemiddelde niveau van 14-jarigen, maar ook een deel van de 10-jarigen presteert op het gemiddelde niveau van 6-jarigen.
- Het werkgeheugen een sterkere voorspeller voor de ontwikkeling van het rekenkundig vermogen bleek te zijn dan intelligentie (Alloway, 2009).
De Cogmed werkgeheugen training
- Versterkt je concentratie; Cogmed traint je in focussen op één taak.
- Bevordert rehabilitatie; Cogmed helpt bij AD(H)D, NAH.
- Verbetert leerprestaties; Cogmed zorgt dat je informatie beter onthoudt en je aandacht bij de les blijft.
Dit alles is mogelijk als je je helemaal inzet en als je goed gecoacht wordt.
Hoe werkt dat nou?
Speciaal voor het onderwijs is er een specifiek software programma ontwikkeld dat thuis kan worden uitgevoerd. Je traint dan thuis op je eigen computer, ipad of laptop in een rustige omgeving, waar je niet afgeleid wordt. De training duurt 6 weken en iedere week doe je 4 blokken van ongeveer 45 minuten. Je moet wel goed je best doen om er alles uit te halen, anders heeft de training minder of geen effect. Je krijgt intensieve wekelijkse begeleiding en feedback van mij als psycholoog-coach.
Cogmed Werkt!!
Voor Cogmed algemene informatie klik hier.
Over Cogmed QM staat een leuk filmpje op Internet, klik hier.
Voor Cogmed Research klik voor een uitgebreid overzicht van de artikelen hier.