In veel landen, ook in Nederland, is de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders; dit betekent letterlijk: diagnostisch en statistisch handboek voor psychische stoornissen) leidend in de vraag voor welke stoornissen behandelingen worden vergoed. De DSM is een Amerikaans handboek dat in de meeste landen als standaard in de psychiatrische diagnostiek dient (Wikipedia). Om voor een stoornis in aanmerking te komen, moet je voldoen aan bepaalde criteria die opgesteld zijn in de DSM. Dit is belangrijk om uniformiteit te krijgen in een gestelde diagnose. Maar sinds de verzekeringen bepalen of bepaalde behandelingen wel of niet vergoed worden is de DSM een middel geworden om te labelen en op grond van dat label bureaucratisch te werk te gaan. Dat is voor mij een reden om niet met verzekeringen in zee te gaan en hulp op maat aan te bieden, los van labels, stigma’s of stoornissen.
Iedereen heeft in zijn leven weleens hulp nodig; iemand om mee te praten, zonder dat er een diagnose op volgt. Het is namelijk zo dat je een diagnose je leven lang met je mee draagt, terwijl je als persoon in de loop van je leven nog zo veranderen zal.
Een bepaalde tijd met je meelopen, totdat je het weer zelf aan kan, is wat ik kan bieden. Niet uitgaan van bepaalde therapieën, maar uitgaan van jou als mens, waarbij jij in je kracht blijft staan. Van verschillende therapieën het beste gebruiken, wat voor jou van belang is. Jij centraal en niet de therapie of de diagnose.
Voor ondersteuning kan je denken aan:
- Rouw verwerking na het overlijden van een geliefd persoon.
- Begeleiding bij terminale ziekte. Steeds meer uiten mensen de wens om thuis te overlijden. Dit kan zwaar zijn voor de mensen om de zieke heen. Het trekt een zware wissel op de mantelzorgers. Het kan fijn zijn als er iemand met het gezin / de familie optrekt tijdens deze periode.
- Begeleiding bij chronische ziekte. Steeds meer mensen lijden aan een chronische ziekte. Het is belangrijk dat je daar mee om leert gaan. Begeleiding in dit proces kan van grote waarde zijn voor een chronisch ziek persoon en zijn omgeving. Dit kan samengaan met fysieke hulp van een huisarts of fysiotherapeut.
- Begeleiding bij chronische pijn. Chronische pijn is onvoorstelbaar moeilijk om mee om te gaan. Psychologische begeleiding kan heel waardevol zijn om hier mee om te gaan. Ook hier kan sprake zijn van samenwerking met een huisarts of fysiotherapeut.
- Hulp bij depressie. Mensen met depressie hebben geen zin om iets te ondernemen en komen in een vicieuze cirkel terecht. Het lukt hen niet om zelfstandig uit die cirkel te komen. Als het heftig is, dan is medicatie gewenst en dit geeft ook resultaat. In combinatie met psychologische hulp zijn de resultaten meer blijvend van aard. Want als de medicatie gestopt is, dan is het belangrijk dat er in het denken van de persoon ook een verandering plaats gevonden heeft om niet weer in een depressie te belanden.
- Hulp bij problemen op school. Dit kan op het gebied van leren zijn, maar ook op het sociale gebied, zoals bij sociale uitsluiting (pesten) wat net zo erg is als fysieke pijn! Het kan ook gaan over motivatie- en/of concentratieproblemen
- Hulp bij ADD/ADHD. Concentratieverbetering om tot betere prestaties te komen. Ook het leren omgaan met deze stoornissen.
- Hulp bij afvallen. Veel mensen zijn te zwaar en het is algemeen bekend dat dit ongezond is. Veel mensen willen afvallen, maar, als het al lukt, dan wordt het vaak niet volgehouden en verval je weer in oude gewoontes. Vooral als de stressor om de hoek komt kijken die jouw valkuil is. Het is dus belangrijk dat we gaan onderzoeken wat jouw stressor is en vervolgens een plan op gaan stellen hoe we dit aan gaan pakken. In samenwerking met een fysiotherapeut in de (eigen) oefenzaal en gesprekken over de valkuilen en psychologische technieken gaan we deze gedragsverandering te lijf. Afvallen doe je niet zo maar even; hier is namelijk sprake van gedragsverandering. Gedragsverandering vraagt veel inzet en inzicht. Beide ga ik ondersteunen in het hele proces. Ook kan ik als personal coach fungeren als het nodig is. In ieder geval wordt het hele proces op maat aangeboden. Niet één persoon is hetzelfde.
- Meer bewegen ter preventie. In samenwerking met een fysiotherapeut een op maat toegesneden programma ontwikkelen en uitvoeren in een eigen oefenzaal.